Glasriket

Ruotsin lasimaailmassa on niin paljon nähtävää!

 

Sitä kutsutaan nimillä Kristallin kuningaskunta tai Lasimaailma. Ruotsiksi se on Glasriket, ja se ulottuu Smoolannin yli Växjöstä länteen ja Kalmarista itään. 1800-luvun lopulla alueella oli peräti 77 lasitehdasta, mikä on osasyynä siihen, että se on selvästi yksi alueen suosituimmista matkailukohteista, joka houkuttelee vuosittain miljoona Glasriketiin matkustavaa kävijää.

 

Kun Anders Koskull ja Georg Bogislaus Staël von Holstein, kaksi ulkomaalaista upseeria Kaarle XII:n armeijassa, perustivat lasinvalmistusyrityksensä vuonna 1742, heillä ei ollut aavistustakaan, mitä he olivat aloittamassa. Lähes 400 vuotta myöhemmin alueella on edelleen yli tusina lasitehdasta ja studiota, ja lisäksi heidän tehtaansa on edelleen Ruotsin vanhin. Heiädn kunniakseen on nimetty myös kaupunki. Matkusta Kosta Bodaan katsomaan uuneja, joissa on palanut tuli 1700-luvulta lähtien, ja käy kuumissa kaupoissa, joissa suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä käsityöläisten kanssa – käy opastetulla kierroksella saadaksesi todellista tietoa tästä ikivanhasta prosessista tai käy Glascenterissä puhaltamassa lasia itse.

 

Viehättävä Kostan kaupunki on yksi kylistä, jotka muodostavat tämän kristallikuningaskunnan, ja siellä sijaitsevat myös Kosta Boda Art Gallery, Art Hotel ja Safari Park (vuoden matkailuyritys Kronobergissa 2021). Voit ajaa tämän alkumetsässä sijaitsevan 200 hehtaarin puiston läpi ja pitää hauskaa bongaamalla biisoneja, villisikoja, mouflon-lampaita, saksanhirviä, kuusipeuroja ja hirviä. Ne vaeltavat vapaina luonnollisessa ruotsalaisessa elinympäristössään ja puiston tavoitteena on kestävyys kiertotalouden avulla, joten tämä on vastuullista matkailua parhaimmillaan.

 

Ja tietenkin metsä on yksi alueen upeimmista luonnonvaroista. Voit käyttää pieniä kaupunkeja, joita on siroteltu sinne tänne ympäri aluetta, tukikohtinasi Smålandin tutkimisessa – tämä on niin Ruotsia kuin voi olla. Myyttisissä metsissä on satoja luonnonsuojelualueita sekä tuhansia järviä ja jokia tutkittavana. Täällä vaeltajat ovat elementissään, ja polkuja riittää haastamaan suurimmankin seikkailunnälän ja kunnianhimon. Satojen kilometrien merkityt polut vievät sinut vanhojen metsien ja rauhallisten järvien läpi. Alue tunnetaan myös kalastuspaikoistaan, ja talvella se on suosittu hiihto- ja slalomkohde.

 

Jos todella haluat kokea suuren ulkoilman, Ruotsi on yksi maailman parhaista paikoista retkeillä villissä luonnossa. Maan jokamiehenoikeudet antavat luvan pystyttää teltan mille tahansa maalle, joka ei ole lähellä taloa tai viljelyskäytössä – se on yksi loman suurista nautinnoista täällä ja antaa todellisen tutkimisen vapauden. Voit myös etsiä ruokaa metsistä, kerätä kukkia, sieniä ja marjoja. Småland tunnetaan nimellä "Syötävä maa", ja paikalliset ruokalistat ovat luomuruoan innoittamia. Voit etsiä itse, kokata ulkona tai maistella makuja paikallisessa ravintolassa. Maalaismaiset pöydät ovat alueen luonnonkauniiden paikkojen erityispiirre, ja voit varata ulkona ruokailun saadaksesi melko ainutlaatuisen kokemuksen.

 

Tulet myös huomaamaan, että Emmabodan, Lessebon, Nybron – joka tunnetaan alueen pääkaupunkina – ja Uppvidingen kaupungit tarjoavat kaikki perinteistä ruotsalaista vieraanvaraisuutta. Jos saat tilaisuuden, nauti Hyttsill-juhlista, joissa voit maistella tätä paikallista herkkua ja nauttia perinteisestä viihteestä katsomalla mestarilasinpuhaltajan näytöstä. Hyttsill tunnetaan myös hot shop -silakkana ja tarjoillaan rapean paistetun pekonin, savustetun sianlihamakkaran ja puolukkahillon kera. Nam!

Ruotsin lasimaailmassa on niin paljon nähtävää!

 

Sitä kutsutaan nimillä Kristallin kuningaskunta tai Lasimaailma. Ruotsiksi se on Glasriket, ja se ulottuu Smoolannin yli Växjöstä länteen ja Kalmarista itään. 1800-luvun lopulla alueella oli peräti 77 lasitehdasta, mikä on osasyynä siihen, että...

Lue lisää Lue vähemmän

Valitse reittisi…

Nauti matkasta Glasriketiin

Alkaen 83.20€, yksi suunta, yksi henkilöauto ja kuljettaja

Valitse reittisi…

Nauti matkasta Glasriketiin

Alkaen 83.20€, yksi suunta, yksi henkilöauto ja kuljettaja

Tutustu useampaan kohteeseen

 • Sälen

  Sälen on hiihtäjän paratiisi ja upea ympärivuotinen kohde, jossa on kauniita maisemia, järviä ja retkeilyreittejä.

 • Smoolanti

  Jos pyöräilet, patikoit, melot tai kalastat, ihastut Smoolannin luontoon, joka edustaa ”todellista” Ruotsia.

 • Öölanti

  Ruotsin kesäinen saariparatiisi! Suuren vaikutuksen tekevä matkakohde – kaikki luonnollisen ja ainutlaatuisen kaunista.

 • Skåne

  Pieni kooltaan, suuri viehätysvoimaltaan. Skåne on taivas vaeltajille sekä vaellusretkien ja ulkoilman ystäville.

 • Värmlanti

  Jos rakastat ulkoilmaseikkailujen jännitystä tai luonnonrauhaa, löydät haluamasi matkustamalla Värmlantiin!

 • Dalsland

  ”Ruotsin järvimaakunta” sopii täydellisesti luonnon ystäville henkeäsalpaavien maisemiensa ja rennon tunnelmansa ansiosta.

 • Västervik

  Ruotsin paras kesäkaupunki, jossa on runsaasti nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja kulttuuria. Se on matkustamisen arvoinen vierailupaikka.

 • Korkearannikko

  Palaat luontoon, kun vierailet Korkearannikolla ja koet Ruotsin parasta ulkoilmaelämää ja rustiikkia charmia. 

 • Åre

  Maineikkaista laskettelurinteistään, ostosmahdollisuuksistaan, ravintoloistaan ja baareistaan tunnettu Åre tarjoaa aitoa kaupunkitunnelmaa.

 • Kalmar

  Matkusta läpi ajan tässä kauniissa historiallisessa kaupungissa.  Tutustu sen linnaan, mukulakivikatuihin ja viehättävään vanhaankaupunkiin. 

 • Tukholma

  Tukholmaa kutsutaan ”kaunottareksi veden äärellä” eikä mikään ihme – Tukholma on upea ja eloisa kaupunki, jossa on hyvin paljon koettavaa!

 • Malmö

  Rannikkokaupunki, jossa on merenrantatunnelmaa, museoita, monivivahteisia ostosmahdollisuuksia ja vilkas kulttuurielämä.

 • Idre Fjäll

  Idre Fjäll ihastuttaa kauniilla maisemillaan, ja upeat hiihto- ja retkeilyreitit ovat ihanteellinen matkakohde ympäri vuoden.

 • Halland

  Kaunis Halland Ruotsin länsirannikolla tarjoaa rikasta ruokakulttuuria, upeita maisemia ja vieläkin parempaa golfia!

 • Göteborg

  Kanavia, vehreitä bulevardeja, kahviloita ja mahtavat ostosmahdollisuudet – seikkailut odottavat sinua Göteborgissa!

 • Karlskrona

  Tutustu paikallishistoriaan ja perinteisiin sekä saariston upeaan luonnonkauneuteen. 

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.