Woman biking over bridge

Automatkaopas Keski-Ruotsiin

Maa täynnä historiaa aina viikinkiajoilta asti. Ruotsi on paikka, joka kaikkien seikkailunjanoisten täytyy nähdä. Ruotsin eteläosat eivät ole poikkeus. Aaltoilevat vehnäpellot ja kaunis rannikko ovat tämän alueen tärkeimpiä luontokohteita, mutta Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki tarjoaa jotain jokaiselle kävijälle.

 

Matkusta Rostockista Trelleborgiin tai Gdyniasta Karlskronaan ja pääset maailmaan, jossa loppumattoman laajat ja kauniit maisemat keskeytyvät vain, kun eteen tulee viehättävä kylä ja Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki – Malmö. Matkusta pohjoiseen ja käy Öölannin ja Gotlannin saarilla, joiden historia ja hiekkarannat tekevät jokaisesta senttimetristä aina vain kauniimpia. Ja kaikkien automatkojen tapaan, välillä kannattaa mennä kiertotietä! Älä pelkää tehdä tästä seikkailusta täysin omanlaisesi.

Malmö

30 minuutin ajomatkan päässä Trelleborgista on Malmö, Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki. Se tunnetaan innovatiivisesta ruokaskenestään ja ikonisesta arkkitehtuuristaan, eikä sitä alueella ollessaan voi missata. Tarkoitamme tätä ihan kirjaimellisesti, sillä futuristinen pilvenpiirtäjä ”kääntyvä torso”, Ruotsin toiseksi korkein rakennus, on 190 metriä kaupungin yläpuolella. Käy katsomassa Öresundsbrota, Ruotsin ja Tanskan välistä siltaa, shoppaile Emporian tai Trinangelnin ostoskeskuksissa ja syö kaupungin suosituissa ravintoloissa. 

Urban landscape of Malmo, Sweden
Kalmar

Kun ajetaan Karlskronasta pohjoiseen rannikkoa pitkin, päädytään Kalmarin kaupunkiin. Täällä allekirjoitettiin Kalmarin Unioni vuonna 1397, ja Ruotsin irtautuminen siitä vuonna 1523 oli merkkinä modernin Ruotsin perustamisesta. Lyhyesti sanottuna Kalmarin historia on Ruotsin historiaa. Käy Kalmarin linnassa ja kävelyllä keskiaikaisen kaupunkikeskustan mukulakivikaduilla. Jos tarvitset vilvoitusta, pulahda uimaan oudosti nimetyltä Kattrumpanin rannalta, joka tarkoittaa kissan takapuolta. 

Kalmar Castle, Sweden
Öölanti

Öölannin saari sijaitsee Kalmarista katsoen sillan toisella puolella ja on ehdottomasti nähtävä paikka, jos olet alueella. Käy patikoimassa Trollskogenin luonnonsuojelualueen tuulen pyyhkimässä mäntymetsässä, jossa on erikoisen muotoisia puita. Vieraile Borgholmin kaupungissa ja linnassa tai vietä rentouttava päivä Böda Sandin kauniilla 20 kilometrin pituisella rannalla. 

Coast and lighthouse Lange Erik on north coast of the island of à land in the east of Sweden from above during sunset
Gotlanti

Jos et ole vielä nähnyt tarpeeksi keskiaikaisia linnoja ja kaupunkikeskustoja, Gotlannin saari on pakko nähdä. Koko Visbyn kaupunki, sen kuuluisa kehämuuri ja 1200-luvun talot ovat suojeltuja maailmanperintökohteena. Eri puolilta saarta löytyy riimukiviä, valtavien katedraalien raunioita ja rauhallista maaseutua, jotka todella erottavat Gotlannin muista kohteista. 

Visby, Gotland, Sweden
Göteborg

Göteborgin kaupunki on länsirannikolla, hieman Trelleborgista pohjoiseen.

Göteborgissa, joka on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, on Skandinavian suurin huvipuisto Liseberg, sekä useita Michelin-palkittuja ravintoloita. Käy kävelemässä Haga-kaupunginosan mukulakivikaduilla, nauti fikasta eli tyypillisen ruotsalaisesta kahvi- ja leivoshetkestä tai istu satamassa ja katsele laivoja. 

City of Gothenburg street architecture view, Vastra Gotaland County of Sweden
Tukholma

Jokaisen Ruotsin-vierailijan on tietenkin ehdottomasti nähtävä Ruotsin pääkaupunki. Täältä löydät kaiken, mitä sydämesi halajaa. Siellä on Gröna Lundin huvipuisto, kuninkaallinen palatsi, jossa voit katsoa vahdinvaihtoa, valtava Vasa-museo, joka sisältää maailman parhaiten säilyneen 1600-luvun laivan, ABBA-museo ja paljon paljon muuta. Kävele vanhan kaupungin kaduilla ja ihaile sen 1200-luvun rakennuksia, nauti illallista veden äärellä ja käy kanaalikierroksella. Tukholma todellakin ansaitsee pääkaupungin nimensä. 

View of Stockholm's old town in Sweden

Nopeat faktat

Distance Trelleborg - Gothenburg

Image
Title
Etäisyys Trelleborgista Göteborgiin
Description

Jos ajat Trelleborgista Göteborgiin, matka kestää noin 3,5 tuntia liikenteestä riippuen. Muista pysähtyä matkan varrella merenrannalla ja kokea ”paras rannikko”, kuten paikalliset kutsuvat länsirannikkoa.     

Distance Karlskrona - Stockholm

Image
Title
Etäisyys Karlskronasta Tukholmaan
Description


Tämä ajomatka Karlskronasta Tukholmaan on pidempi 500 kilometrin matka, johon kuluu noin 6 tuntia. Muista, että voit vapaasti suunnitella oman automatkasi! Jos olet valmis seikkailuun, suosittelemme Tukholmaan ajamista.

How to get to Gotland

Image
Title
Gotlantiin matkustaminen
Description


Jos suunnittelet matkaa Gotlantiin, sinne voi matkustaa vain lautalla. Muista varata liput etukäteen, sillä ne saatetaan myydä loppuun! 

Try local cuisine

Image
Title
Kokeile paikallista ruokaa
Description


Ruotsin suurissa kaupungeissa saattaa olla Michelin- ja fine dining -ravintoloita, mutta kannattaa myös kokeilla paikallista ruokaa! Saatat yllättyä, kuinka loistavia aterioita paikallinen ruokakulttuuri voi tarjota.

Tähän oppaaseen valitut kohteet

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.