Aerial view of the beautiful coast at Malin Beg in County Donegal, Ireland.

Irlannin Wild Atlantic Way -reitin parhaat houkutukset

On ajomatkoja ja on Wild Atlantic Way. Irlannin Atlantin rannikolla yhdeksän kreivikunnan läpi kulkeva 2 600 km:n (1 600 mailin) matkailureitti houkuttelee niin autoilijoita, pyöräilijöitä kuin karavaanareita muinaisen historian, näyttävien maisemien ja lämpimän vieraanvaraisuuden yhdistelmällä. Yksinkertaisesti sanottuna Wild Atlantic Way on yksi maailman legendaarisimmista ajomatkakohteista. 

 

Matkusta lautalla Cherbourgista Rosslareen, Fishguardista Rosslareen tai Holyheadista Dubliniin, niin olet tämän monien suunnitelmiin kuuluvan matkailureitin kynnyksellä. Reitti on täynnä mutkaisia vuoristoteitä ja jyrkänteiltä avautuvia auringonlaskuja. Tässä on vain muutamia ilmeisimpiä matkan varrella sijaitsevia nähtävyyksiä järjestettynä etelästä pohjoiseen. Sinä päätät matkan lopullisen kulun. 

West Cork

Corkin kreivikunnassa sijaitseva Mizenin niemimaa on paikka, jossa Irlannin muinainen itä kohtaa Wild Atlantic Way -reitin... ja missä menneisyys ja nykyisyys elävät ihastuttavasti rinnakkain. Yhtenä hetkenä voit ihailla muinaista Drombegin kiviympyrää tai kirkasvetistä lahtea ja seuraavana tutustua pienen saareen tai värikkääseen kalastajakylään. Vedä rauhassa henkeä Mizen Headissä, jonka jyrkät rannat sijaitsevat mantereen eteläisimmässä kohdassa. Se on ihanteellinen paikka suunnitella tulevaa.

Auringonlasku West Corkissa
Auringonlasku West Corkissa Irlannissa
Ring of Kerry

Kaikkien Wild Atlantic Way -reitin kulkijoiden on ehdottomasti koettava Ring of Kerry -nimellä tunnettu silmukkareitti. Ajaessasi Iveraghin niemimaata pitkin kohtaat vaihtelevia Irlannin kauneutta ilmentäviä maisemia, kun kiemurtelet vuoristosolien ja kallioiden rinteillä, mukaan lukien Ballycarberyn linna, huikeat rantakalliot ja hiekkarannat. Jos sää sallii, vieraile Skellig Michaelissa, lunnien täyttämässä saariluostarissa ja Unescon maailmanperintökohteessa, jonka Star Wars -fanit tunnistavat The Force Awakens- ja The Last Jedi -elokuvista.

Vuoristotien, kukkuloiden ja Atlantin valtameren maisema. Kerryn rengas, Irlanti. Matkakohde
Ring of Kerry -reitti, Irlanti
Dinglen niemimaa

Tuuliset rannat ulottuvat silmänkantamattomiin. Ikoniset majakat valaisevat säteillään merta. Karut luolat tarjoavat ikkunan menneisyyteen, kun taas värikkäät kaupungit tuovat sinut takaisin nykyaikaan. Dinglen niemimaalla on rikas historia ja tarjolla runsaasti henkeäsalpaavia kokemuksia. Se on paikka, jossa merenpinnan tasolta avautuvat näkymät ja panoraamanäkymät Brandon Pointiin ovat molemmat yhtä hämmästyttäviä, ja jossa pysähdyspaikat vaihtelevat esihistoriallisista raunioista moderneihin kylpylöihin.

Dunquinin laituri Dinglen niemimaalla Irlannissa.
Dunquin Pier -laituri Dinglen niemimaalla Irlannissa
Cliffs of Moherin rantakalliot

Irlannin toiseksi vierailluimman turistikohteen Cliffs of Moherin rantakalliot nousevat 214 metrin korkeuteen Galwayn lahdessa ja ovat inspiroineet muusikoita, runoilijoita, filosofeja ja haaveilijoita vuosituhansien ajan. Lähde rantakalliokävelylle hankkimaan todella surrealistinen kokemus (auringonlaskut ovat erityisen taianomaisia) ja suuntaa risteilylle Aran-saarille, jos ehdit. Älä ohita läheistä Doonagoren linnaa ja Doolinin kaupunkia, jossa perinteistä musiikkia ja viihtyisiä ruokailupaikkoja riittää.

Villi Atlantin tie, Moherin kalliot, Burren Wayn vaellusreitti, Burren, Claren kreivikunta, Irlanti
Cliffs of Moherin rantakalliot Claren kreivikunnassa Irlannissa
West Clare / The Burren

Kun olet nähnyt kuuluisat rantakalliot, jatka kokemaan uskomaton West Claren kohde, joka tunnetaan nimellä The Burren. Täällä tuhansia vuosia vanhat kalkkikivimuodostelmat luovat Atlantin rannikolle mosaiikin, joka tuo mieleen kuumaisemat. Löydät runsaasti muinaisia linnoja ja linnoituksia, kallioisia torneja, reheviä metsiä, rantoja ja eloisia rannikkokaupunkeja, kuten Kinvara, jotka toivottavat sinut tervetulleeksi ja muistuttavat, että olet edelleen maapallolla.  

Dunguiren linna, Kinvara, Co Galway, Irlanti; Linna, jota ympäröi rauhallinen järvi
Dunguiren linna Kinvarassa, Galwayn kreivikunnassa, Irlannissa
Connemara

Monia Connemaraan tutustuvia houkuttelee ikoninen Kylemore Abbey, upea benediktiiniläisluostari ja vuoriston juurella sijaitseva linna-alue. Connemaran vetovoima ulottuu kuitenkin komeaa aluetta ja samannimistä vuorta kauemmas. Kallioisten rantojen ja muiden näyttävien maisemien varrella on majakoita. Älä ohita Clifdenin kaupunkia: rannikon ja Twelve Bens -vuorten välissä sijaitseva alueen ”pääkaupunki” on yhtä vieraanvarainen kuin viehättävä. 

Panorama of Kylemore Abbey, beautiful castle like abbey reflected in lake at the foot of a mountain. Benedictine monastery, in Connemara, Ireland
Kylemore Abbeyn luostari Irlannin Connemarassa
Donegal Bay

Monille tämä Wild Atlantic Way -reitin osuus on valtava yllätys. Siellä on nähtävyyksiä, kuten karu Mullaghmore Head sekä linnanraunioita ja ajattomia saaria. Osuuden varrella riittää myös pitkiä hiekkarantoja ja vieraanvaraisia satamakyliä. Ehkä yllättävintä on nähdä surffilautoja. Bundoranin kaltaiset kaupungit yhdistävät irlantilaista riemua surffauskaupungin rentoon tunnelmaan, ja niistä on tullut yllättäen vetovoimaisia kohteita suurien aaltojen jahtaajille sekä rentoa rantalomaa etsiville.

Upea Tullan Strand, yksi Donegalin tunnetuimmista surffausrannoista, jota kehystää Sligo-Leitrim-vuorten tarjoama luonnonkaunis takapudotus. Leveä tasainen hiekkaranta Donegalin kreivikunnassa Irlannissa.
Tullan Strand Donegalin kreivikunnassa, Irlannissa
Slieve Leaguen rannikko

Kun siirryt pohjoiseen, tunnet jälleen siirtyväsi kuin toiseen maailmaan, jossa soita riittää ja maasta nousee erikoisen näköisiä kivirakenteita, joita kutsutaan dolmeneiksi. Saaristosta ihastuttavaan Killybegsin kaupunkiin ulottuvan reitin varrella riittää ihmeteltävää Slieve League -rannikolla. Samannimiset rantakalliot ovat kuitenkin suurin houkutus. Kirjaimellisesti. Nämä kvartsiittikivikalliot kohoavat 601 metrin korkeuteen Atlantin tyrskyävien aaltojen yläpuolelle, ja ne tarjoavat huimaavia näkymiä niin vaeltajille, kiipeilijöille kuin autoretkellä liikkuville.

Slieve League, Irlannin korkeimmat merikalliot, jotka sijaitsevat Donegalin lounaisosassa tämän upean rannikkoajoreitin varrella. Yksi suosituimmista pysäkeistä Wild Atlantic Way -reitillä, Co Donegal, Irlanti.
Slieve League, Irlannin korkeimmat rantakalliot, sijaitsee Donegalin kreivikunnan lounaisosassa
Inishowenin niemimaa

Irlannin pohjoiskärkeen kiemurteleva Inishowenin niemimaa on todella upea päätös matkallesi. White Strand Bay -lahden kivisiltä rannoilta Greenan Mountainin korkeuksiin Inishowen on täynnä kauneutta. Siellä on jyliseviä vesiputouksia, muinaisia raunioita ja seesteisiä rantoja matkallasi maan ääreltä näyttävään Malin Headiin. Sen hurjien luonnonvoimien piiskaamassa ympäristössä Devils Bridgen kielekkeet johtavat näkymiin, joissa Atlantin valtameri näyttää ulottuvan alapuolella äärettömään.  

Malin Head ei kuitenkaan ole maan ääressä. Matkasi takaisin Dublinin ja Rosslaren satamiin voi viedä sinut Irlannin keskiosan upean maaseudun halki. Voit myös vain kääntyä ympäri ja tutkia Wild Atlantic Way -reittiä eri kulmasta. Tämä on kuitenkin reitti, jolla kiertoteiden kulkeminen on erittäin suositeltavaa. 

Irlantilainen maisemamaisema, jossa auringonvalo paistaa pilvien läpi kivisten kallioiden ja valtameren yläpuolella Malin Headissa Irlannissa
Malin Head Irlannissa

Nopeat faktat

Quick Fact 1

Image
Title
Etäisyys Rosslaren satamasta Kinsaleen
Description

Niemimaa sijaitsee 220 km:n / 137 mailin ajomatkan päässä Rosslaren satamastamme Wild Atlantic Wayn eteläiseen lähtöpisteeseen saakka.

Quick fact 2

Image
Title
Etäisyys Dublinin satamasta Kinsaleen
Description

Saavutko Dubliniin? Lähtöpisteesi Kinsalessa on luonnonkauniin 300 km:n / 186 mailin ajomatkan päässä. 

Quick fact 3

Image
Title
Wild Atlantic Way -reitin kokonaispituus
Description

Koko Wild Atlantic Way -reitin pituus on 2 600 km / 1 600 mailia... on kuitenkin erittäin suositeltavaa käyttää kiertoteitä, jotta voit löytää kauniita paikkoja pääreitin ulkopuolelta.

Quick fact 4

Image
Title
Suosituin nähtävyys
Description

Cliffs of Moherin rantakalliot ovat Wild Atlantic Way -reitin suosituin pysähdyspaikka.

Quick fact 5

Image
Title
Wild Atlantic Way -reitin suurin kaupunki
Description

Matkan varrella on monia, monia kaupunkeja ja kyliä, jotka ovat valmiita toivottamaan sinut tervetulleeksi, mutta 80 000 asukkaan Galwayn kaunis satamakaupunki on niistä suurin.

Tähän oppaaseen valitut kohteet

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.