Sally Gap Wicklow Way Irelands Ancient East

Irlannin muinaisen itäosan kymmenen huippunähtävyyttä

Irlannin muinaisen itäosan upeat kulissit edustavat tuhansien vuosien historiaa. Kaikki kelteistä kristittyihin ja viikingeistä viktoriaanisen ajan asukkaisiin ovat jättäneet maisemaan omat merkkinsä. Tämä automatka Dublinista Corkiin vie sinut useiden Irlannin huomattavimpien paikkojen ja mahtavimpien maisemien läpi ja päästää sinut kurkistamaan tämän ystävällisen maan historian syvyyksiin.

Dublin

Monet matkat Irlantiin alkavat tästä upeasta kaupungista ja päättyvät sinne yksinkertaisesti siksi, että siellä on niin paljon tehtävää ja nähtävää. Kaikkea Trinity Collegen kirjastosta löytyvästä Kellsin kirjasta Guinessin historiasta kertovaan Guinness Storehouse -museoon. Turistit saavat tahtoessaan kokea yllin kyllin Irlannin rikasta kulttuuria. EPIC – Irish Emigration Museum eli irlantilaisen muuttoliikkeen museo on hyvä lähtökohta, jos yrität seurata esivanhempiesi matkoja, ja Irlannin kansallismuseo eli National Museum of Ireland sisältää paljon tietoa Irlannin arkeologiasta ja historiasta. Paikallisten tapaaminen on helppoa ruokakierroksella, pubikierroksella tai kirjallisuuskierroksella, mutta älä viivy liian pitkään – automatkalla kannattaa siirtyä myös eteenpäin, jotta näet mitä kaikkea muuta on tarjolla. 
 

Iconic landmarks - The Campanile of Trinity College at Dublin, Ireland
Newgrange ja Trimin linna, Meathin kreivikunta

Tunnin matkan päässä Dublinista pohjoiseen sijaitseva Newgrange on yksi maailman vaikuttavimmista neoliittisen kauden aikaisista paikoista. 5 200 vuoden ikäinen käytävähauta Boynen laaksossa on kivikautisten maanviljelijöiden rakentama. He varmistivat, että käytävä ja sisäiset kammiot olivat täydellisesti linjassa nousevan auringon kanssa talvipäivänseisauksen aikaan. Matkan jatkuessa löydät Trimin linnan, joka vie sinut eteenpäin muutamalla tuhannella vuodella – kyseessä on Irlannin suurin anglonormannien linnoitus. Linna on niin vaikuttava, että Mel Gibson valitsi sen filmauspaikaksi Braveheart – Taipumaton -elokuvaa varten. Ei ole vaikea nähdä miksi.

Newgrange passage tomb in the Boyne valley
Irlannin puutarha, Wicklow’n kreivikunta

Wicklow tunnetaan Irlannin puutarhana, koska niin suuri osa paikallisista tuotteista kasvatetaan siellä, mutta alueella on myös villi puolensa. Glendaloughin kansallispuisto on upea paikka päästä kauas kaikesta, sillä sen kävelypolut mutkittelevat 500-luvun luostarintornien, kimaltelevien järvien ja jymisevien vesiputousten välillä. National Geographicin mukaan Powerscourtin kartanon puutarhakokonaisuus on maailman kolmen parhaimman puutarhan joukossa. Saadaksesi täysin erilaisen näkymän, Beyond the Trees Avondale on puiden latvojen tasolla oleva kävelyreitti, josta voit katsella aluetta lintujen silmin. Ja mikä kruunaa koko komeuden? Voit laskea liukumäkeä koko matkan alas. 
 

Glendalough monastic ruins at Wicklow Mountains National Park, Ireland
Curracloen ranta ja Irish National Heritage Park, Wexfordin kreivikunta

Wexfordin kreivikunnassa on kuusi sinilippurantaa, mikä tekeekin siitä suojaisan paikan lomailijoille. Ehkäpä kuuluisin rannoista on Curracloe, jossa Steven Spielberg filmasi Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvan Normandian maihinnousun kohtaukset. Kun olet puhdistanut hiekan jaloistasi, voit nauttia Wexfordin rannikon viehätysvoimasta sekä kuvankauniista kaupungeista kuten Enniscorthy. Mistään ei löydy yhtä hyvin historiaa kuin Irish National Heritage Parkista, joka kattaa 9 000 vuotta Irlannin historiaa 16:ssa uudelleen luodussa historiallisessa kohteessa, joihin kuuluvat mm. kehälinnoitukset, crannogit, viikinkitalot ja paljon muuta. 

Curracloe beach
Hookin majakka ja Copper Coastin rannikko

Matka jatkuu etelään Copper Coast -rannikolle, ja Hookin majakka on vierailun arvoinen. Maailman vanhin edelleen käytössä oleva majakka ja sen merkkivalo on opastanut merenkulkijoita jo 500-luvulta alkaen. Tänä päivänä vierailijat voivat torniin kiivettyään nauttia paikallisista herkuista ravintolassa sen jälkeen, kun ovat kiivenneet torniin. Kun olet saanut tarpeeksi tuoretta ruokaa ja merinäköaloja, jatka länteen päin suosittuun Tramoren merenrantakaupunkiin, jonka viiden kilometrin pituinen ranta houkuttelee surffaajia ja purjelautailijoita. Copper Coast UNESCO Global Geopark on myös pysähtymisen arvoinen kohde, jos geologia ja luonnoneläimet kiinnostavat.

Ireland hook lighthouse
Viking Triangle, Waterford

Tunnin matkan päässä Hook Headista sijaitsevaa Waterfordia pidetään Irlannin ensimmäisenä kaupunkina. Sen asuttivat viikingit, jotka ymmärsivät tämän jokirannassa sijaitsevan paikan houkutuksen jo 900-luvulla. Yli tuhat vuotta myöhemmin voit edelleen kävellä viikinkien jalanjäljissä mukulakivikaduilla ja kiivetä Reginaldin torniin, joka oli alun perin viikinkilinnoitus. Museoryppäässä nimeltään Waterford Treasures voit löytää kaiken tarvitsemasi alueen keskiaikaisesta historiasta, ajan historiasta ja jopa irlantilaisten hautajaisten historiasta. Eikä kannata lähteä kaupungista käymättä Waterford-kristallin kotipaikassa.

Reginald tower. City of Waterford, County Waterford, Ireland
Rock of Cashel, Tipperaryn kreivikunta

On aika suunnata sisämaahan Irlannin ehkäpä kaikkein huomattavimmalle mäelle. Rock of Cashel Tipperaryn kreivikunnassa on nähnyt kaiken, aina muinaisista kuninkaista suojeluspyhimyksiin. Alunperin Munsterin kuninkaiden kotipaikka, se on uskomaton kokoelma keskiaikaisia rakennuksia, joissa yhdistyy Irlannin historian monia vaiheita. Tipperaryn kreivikunnassa on myös monia muita vierailemisen arvoisia linnoja, mukaan lukien Cahirin linna, yksi Irlannin parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista.

© Matthias Oesterle - 2009
Cobh ja Midleton, Corkin kreivikunta

Cobhin rannikkokaupunki ja sen värikkäät talot ovat täynnä nähtävää ja historian havinaa. Se oli Titanicin viimeinen käyntisatama. Titanic Experience Cobh kertoo tarinan 120 matkustajasta, jotka nousivat tähän kohtalokkaaseen laivaan Cobhin satamasta. Rannikon tuntumassa sijaitseva Spike Island on toiminut sekä pyhimysten että syntisten kotina – se oli aikanaan luostari ennen kuin siitä tuli vankila. Vierailemaan tänne Irlannin omaan Alcatraziin pääsee laivalla. Kun nälkä yllättää, voit käydä perjantaisin Cobhin torilla hakemassa purtavaa. Haluatko huuhdella lounaan alas jollain maistuvalla? Irlantilainen viskiryyppy saattaisi sopia tilanteeseen – käy lähistöllä sijaitsevassa Midletonin kaupungissa ja kiertokäynnillä maailmankuululla Jamesonin tislaamolla.

Impression of the St. Colman's Cathedral in Cobh near Cork, Ireland
Corkin kaupunki

Irlannin toiseksi suurin kaupunki sijaitsee Irlannin muinaisen itäreitin loppupäässä ja Wild Atlantic Wayn alkupäässä. Merellinen satama ja monikulttuurinen kaupunki, josta voit löytää ruokamarkkinoita, taidegallerioita ja museoita sekä ihanaa corkilaista charmia. Kahden kilometrin päässä joen yläjuoksulla on 1500-luvulla rakennettu Blackrockin linna, joka vartioi satamaa merirosvojen ja vihollisten hyökkäyksiltä. Nyt siellä sijaitsee palkittu interaktiivinen astronomianäyttely – ei hassumpi paikka matkustaa ajassa ja avaruudessa taaksepäin.

St Patrick's Quay on the north channel of river Lee. Cork, Ireland
Blarney linna, Corkin kreivikunta

Saadaksesi ylivoimaisen kokemuksen Irlannin muinaisesta itäosasta, vieraile Blarneyn linnassa 20 minuutin matkan päässä Corkista. Suutele kuuluisaa kaunopuheisuuden kiveä, joka voi muuttaa kertomukset automatkastasi moderniksi eepokseksi juuri sopivasti ennen kotiin lähtöä… paitsi jos et pysty vastustamaan Wild Atlantic Way -reitin kutsua!

Old celtic castle tower, Blarney castle in Ireland, old ancient celtic fortress

Nopeat faktat

Distance from Dublin to Cork

Image
Title
Etäisyys Dublinista Corkiin
Description

Dublinin satamasta Corkin kaupunkiin on 314 km.

Distance from Rosslare to Cork

Image
Title
Etäisyys Rosslaresta Corkiin
Description

Rosslaresta Corkiin on 192 km.

Distance via Ireland’s Ancient East route

Image
Title
Etäisyys Irlannin muinaisen itäosan reitin kautta
Description

Dublinista Corkiin on 565 km, kun pysähdytään kaikilla tämän oppaan pysähdyspaikoilla.

Must eat

Image
Title
Kokemisen arvoinen ruoka
Description

Blaa on erittäin pehmeä sämpylä, jota saa vain Waterfordista. Kokeile sitä voin ja kuuman pekonin kanssa nauttiaksesi täydellisen matka-aamiaisen.

Must drink

Image
Title
Kokemisen arvoinen juoma
Description

Cork suosii omaa oluttaan – paikallisen Murphy’s-panimon irlantilaista portteria. Sen maku on suklaisempi kuin Guinnessin, mutta kummasta pidät enemmän?

Tähän oppaaseen valitut kohteet

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.