Ruins of the ancient Dunseverick Castle atop the green cliffs of the Causeway Coast, Northern Ireland

Causeway-rannikkoreitin tärkeimmät vierailukohteet

Mikäli unelmoit eeppisestä rannikkoajomatkasta, jonka alku- ja päätekaupungit sykkivät elämää, Pohjois-Irlannin Causeway-rannikkoreitti on ehdoton. Vaikkei se olekaan nopein reitti Belfastin ja Londonderryn/Derryn välillä, se on ehdottomasti vaikuttavin. Tämä lyhyt mutta upea automatka vie Pohjois-Irlannin kuuluisimpiin nähtävyyksiin, joita ovat esimerkiksi keskiaikaiset linnat, ihastuttavat merinäköalat, viehättävät kylät sekä tietysti erinomainen ruokakulttuuri. Ja mikä parasta? Matkustamalla Stena Linella pääset suoraan lähtöpaikkaan.

Belfast

Aloita automatkasi nautiskelemalla ruoasta ja kulttuurista Belfastin kaupungissa. Katedraalikorttelin mukulakivikatujen varrella on paljon pubeja, ravintoloita, musiikkipaikkoja ja taidegallerioita – kaikki helpon kävelymatkan päässä. Voit myös oppia Pohjois-Irlannin historiaa Ulster Museum -museossa, jossa on erinomaisia näyttelyitä Pohjois-Irlannin konfliktista. Jos haluat nähdä elävää historiaa, Black Taxi Tour -kierros vie tärkeimmille kiista-alueille, rauhanmuureille ja muraaleille, jotka usein näkyivät otsikoissa. Kaupungin itäosassa Titanic Belfast -museo esittelee nyt jo hiljenneen laivatelakan hulinaa ja sen kuuluisimman laivan kohtalokkaan matkan. Jos olet Belfastissa viikonloppuna, selaile artesaanien käsitöitä ja herkuttele paikallisilla tuotteilla vilkkailla St Georgen markkinoilla, jotka sijaitsevat upeassa viktorianaikaisessa kauppahallissa.

Belfast Cathedral Quarter, Cobbled Streets
Kuva Tourism North Irelandin luvalla
Carrickfergusin linna ja Gobbins

Suuntaa Belfastista pohjoiseen Carrickfergusiin, ja merellinen valtatie vie sinut kaupungin 1100-luvun näyttävän normannilinnan ohi. Pysähdy katselemaan sen hyvin säilyneitä keskiaikaisia muureja ennen kuin jatkat matkaa Gobbins-reitille. Kyseessä on nykyaikaistettu, viktorianaikaiseen suunnitteluun perustuva saavutus, joka yhdistää maan ja meren välisen marginaalisen tilan. Riippuvat kävelytiet ja basalttikallioon hakatut tunnelit kiemurtelevat käsittämättömällä tavalla jyrkänteen seinämällä. Jos olet onnekas, saatat jopa nähdä hylkeitä, delfiinejä, kajavia tai lunneja. 

Gobbins Cliff Walk
Glenarm ja Antrimin laaksot

Antrimin rannikkotie kaartelee Pohjois-Irlannin itäisellä reunalla sitoen yhteen viehättäviä rannikkokyliä kuin helmiä nauhaan. Muista pysähtyä Glenarmissa ja käydä tutkimassa Glenarmin linnaa, McDonnellin perheen muinaista kotipaikkaa 1600-luvulta lähtien. Laajat tilukset ovat metsäpolkujen ympäröimiä ja paikalla on kaunis muurien reunustama puutarha ja hyvin miellyttävä teehuone. Kun ajat vain nopeat 20 minuuttia sisämaan suuntaan, voit seisoa Glenariff Forest Park -puistossa mahtavan vesiputouksen juurella, jota usein kutsutaan ”laaksojen jalokiveksi”.

Glenarm Castle Co.Antrim Northern Ireland
Cushendun ja Game of Thrones

Kuten monesta paikasta Causewayn rannikkoreitillä myös Cushendunin pienestä kylästä on tullut turistien pysähdyspaikka johtuen sen tähtiroolista HBO:n Game of Thrones -sarjassa. Käy luolissa, joissa Stormlandsin ”shadow baby” syntyi tai suuntaa sisämaahan Dark Hedgesiin eli pyökkipuiden kadulle, joka toimi Westerosin Kuninkaantienä. Vaikka et olisikaan sarjan fani, näissä paikoissa on ilmapiiri, joka kietoo sinut niiden mystiseen viehätysvoimaan.

Cushendun Village and Beach Co Antrim Northern Ireland
Ballycastle ja Rathlinin saari

Ballycastle on upea tukikohta, josta käsin voit tutkia Causeway-rannikkoa. Sen rannat, golfkenttä, kahvilat, pubit ja vastapyydetyt kalaruoat tuoreilla ranskanperunoilla varmistavat, että sinulla on kaikki tarvittava kiireettömään lomailuun. Ballycastlesta voit myös mennä lautalla Rathlinin saarelle, joka on Pohjois-Irlannin ainoa asuttu saari. Siellä on vain muutama auto, kourallinen asukkaita ja paljon enemmän luonnoneläimiä, ja siksi useimmat vierailijat suuntaavatkin Rathlin Seabird Centeriin saaren länsipuolelle. Saarella on Pohjois-Irlannin suurin merilintuyhdyskunta ja myös lunnit muuttavat sinne touko-heinäkuussa. 

a pair of puffins sitting on a cliff together, great saltee island, ireland, europe
Ballintoy ja Carrick-a-Rede-köysisilta

Ballintoyn satamaa kauniimpaa saa hakea. Sen jyrkkä kiemurteleva tie johtaa alas merenrantaan, jossa raukit ja rosoiset kalliot ihmetyttävät. On helppo kuvitella, kuinka merirosvot ja salakuljettajat hyödynsivät sen kätkettyjä poukamia aiempina vuosisatoina. Olet myös saattanut nähdä kylän HBO:n Game of Thrones® -sarjassa, jossa se toimi Rautasaariin kuuluvana satamana.  
Ne, jotka haluavat ryhtyä omaan seikkailuunsa, voivat ylittää lähistöllä sijaitsevan Carrick-a-Reden köysisillan. Tämä puinen kävelyreitti, joka on kiinnitetty korkealle Atlantin ylle, tarjoaa lyhyen mutta mieleenpainuvan ylityksen kallioiselle kielekkeelle – ja siitä saa upean valokuvan.

in Northern Ireland rope bridge, Carrick-a-Rede
Bushmills ja Giant's Causeway

Voitko sanoa käyneesi Pohjois-Irlannissa, jos et ole käynyt kuuluisilla Giant's Causewayn basalttipylväillä? Tämä Unescon maailmanperintökohde Atlantin valtameren reunalla on kuuluisa dramaattisista jyrkänteistään, uponneista armadalaivoistaan ja monista mahtavista tarinoista siitä, miten nämä 40 000 kuusikulmaista pylvästä muodostuivat. Lähellä sijaitseva Bushmillsin suojelukaupunki on upea paikka majoittumiseen ja ruokailuun. Käynti maailman vanhimmalla lisensioidulla viskitislaamolla on myös viskin ystäville ehdoton.

Unesco heritage landscape of the Giant's Causeway in County Antrim. Tourism in Northern Ireland in the United Kingdom.
Portrush ja Dunlucen linna

Dunlucessa on ollut linna jo yli 800 vuotta ja vaikka se onkin nyt murentumassa mereen, sen legenda elää edelleen. Kuulopuheiden mukaan se oli C.S. Lewisin inspiraatio Narnian Cair Paraveliin, ja se toimi myös Greyjoy-suvun linnana sarjassa Game of Thrones. Dunlucen linnan jälkeen seuraa rannikkotietä White Rocksin rannalle ja käy uimassa tai surffaamassa ja suuntaa sitten Portrushiin nauttimaan erinomaisesta ruoasta ja golfin peluusta – Britannian avoin golfturnaus järjestettiin Royal Portrushissa vuonna 2019 ja tullaan järjestämään uudelleen vuonna 2025.

Ruined medieval Dunluce Castle on the cliff in Bushmills, Northern Ireland at sunset. Filming location of popular TV series
Portstewart ja Mussendenin temppeli

Toisella Causeway-rannikon pitkistä vaaleahiekkaisista rannoista, Portstewartilla, on lisäbonuksena näkymät Donegalin vuorille. Uiminen ja bodyboarding ovat suosittuja tällä perheystävällisellä rannalla samoin kuin kävely ja jäätelön syöminen. Tässä osassa maailmaa et ole koskaan kovin kaukana hyvin valmistetusta kahvista. Rannan yläpuolella sijaitsee ikoninen Mussendenin temppeli, joka on Italiassa sijaitsevaan Vestan temppeliin perustuva kirjasto 1700-luvulta. Osana Downhillin tiluksia se ei enää sisällä kirjoja, mutta sieltä on edelleen uskomattomat näköalat ja temppeli on suosittu kohde häille ja kävelylenkeille rantakallioilla.

Portstewart Strand, Coleraine, Ireland - on a bright sunny day.
Londonderry/Derry

Tämän automatkan viimeinen kohde on Londonderry eli Derry. Se on myrskyisän historian omaava kaupunki, jota vierailijat nykyään rakastavat johtuen sen lämpimästä ilmapiiristä, musiikista, festivaaleista ja tietenkin televisiosarja Derry Girlsin suosiosta. Kävelyretki on hyvä tapa tutustua kaupunkiin sen muureilta aina Peace Bridge -sillalle. Voit uppoutua perinteiseen musiikkiesitykseen monissa pubeissa ja baareissa. Jos vierailet lokakuun lopussa, pääset mukaan Euroopan suurimpaan Hallowe’en-juhlaan. Londonderry/Derry on täydellinen paikka päättää Causewayn rannikkoreitin seikkailusi – tai täydellinen paikka aloittaa Wild Atlantic Way -reitti, joka on toinen eeppinen irlantilainen automatka.

The Peace Bridge and Guild Hall in Londonderry / Derry in Northern Ireland

Nopeat faktat

Distance from Port of Belfast to Derry

Image
Title
Etäisyys Londonderryyn/Derryyn
Description

Belfastin satamasta Londonderryyn/Derryyn on 111 km, jos menee nopeampaa sisämaan reittiä. Jos ajat Causeway-rannikkoreittiä ja käyt tässä oppaassa mainituissa paikoissa, matka on 217 km.

Main towns along the route

Image
Title
Reitin varrella olevat tärkeimmät kaupungit
Description

Carrickfergus, Larne, Ballycastle, Coleraine, Limavady, Londonderry/Derry.

Food fact

Image
Title
Vatsanruokaa…
Description

Belfast bap -leipä. Pysähdy St Georgen markkinoilla Belfastissa viikonloppuna nauttiaksesi maittavasta Ulster Fry -aamiaisesta, joka tarjoillaan pehmeän, jauhoisan sämpylän kera.

Tähän oppaaseen valitut kohteet

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.