Saari, Göteborg

Göteborgin parhaat ulkoilmaelämykset

Tule ja näe itse, miksi Göteborg on yksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista!

 

Göteborgia kutsutaan usein yhdeksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista – ja on helppo nähdä miksi. Kaupungista löytyy kaikkea tiheämetsäisistä puistoista kristallinkirkkaisiin järviin ja luonnonpuistoista rantoihin, ja koko kaupunki elää kauniissa sopusoinnussa luonnon kanssa. Kaikki kaupungin alueet ja puistot ovat eläviä esimerkkejä Länsi-Ruotsin ainutlaatuisesta kauneudesta.

 

Ei siis olekaan ihme, että Göteborg houkuttelee etenkin pyöräilijöitä, patikoijia, luontokuvaajia ja veneilijöitä. Göteborg on täydellinen valinta luonnosta nauttimiseen ilman, että joudutaan luopumaan suuren kaupungin ruoka-, kulttuuri- ja menotarjonnasta. Seuraavassa on muutamia Göteborgin lukuisista loistavista ulkoiluvaihtoehdoista seuraavaa vierailua varten.

Slottsskogenin metsäinen ihmemaa

Slottsskogen on täydellinen paikka luonnosta nauttimiseen kaupungista poistumatta. Tältä 137 hehtaarin suuruiselta alueelta löytyy kattava patikointi- ja pyöräilyreittien verkosto, kuntoilualueita ja paljon muuta. Sen tiheissä metsissä riittää loputtomasti tutkittavaa, ja monista paikoista avautuu myös huikeita panoraamanäkymiä. Ilmaisessa eläintarhassa pääsee näkemään hirviä, pingviinejä, vuohia ja poneja. Lapsille riittää paljon iloa ja tilaa juosta valtavassa Pliktan leikkipuistossa. Alueella on myös erilaisia kioskeja, joissa on myynnissä kaikkea gourmetjäätelöstä tuoreena paistettuihin vohveleihin, tai nälän voi tyydyttää myös grillaamalla makkarat jollakin alueen nuotiopaikoista. Slottsskogen on Göteborgin puistojen kruununjalokivi ja ehdoton käyntikohde kaikkina vuodenaikoina.  

Vappuyö Slottsskogenin kaupunkipuistossa.
Tekijänoikeus: Happy Visuals / Göteborg & Co
Saarelta toiselle saaristossa

Göteborgin saaristo tarjoaa periruotsalaisen elämyksen. Saaristo koostuu yli 20 lähellä rannikkoa sijaitsevasta saaresta, joilta löytyy lukuisia upeita rantoja, Styrsön ja Hönön kaltaisia viehättäviä yhteisöjä, kukoistavia luonnonpuistoja ja paljon muuta. Joillekin saarille pääsee myös autolla, osalle vain lautalla. Saavuitpa tänne veneilemään, sukeltamaan, patikoimaan, ottamaan aurinkoa, bongailemaan eläimiä tai vain kävelemään ajattoman tuntuisilla ja luonnonihmeiden täyteisillä saarilla, saaristo on ehdoton käyntikohde kaikille Göteborgiin saapuville. 

Fotön saari Göteborgin saaristossa.
Tekijänoikeus: Happy Visuals / Göteborg & Co
Patikointia, pyöräilyä ja uimista Delsjön alueella

Delsjön luontoalue on vain lyhyen raitiovaunu- tai pyörämatkan päässä keskustasta, mutta saapuminen alueelle on kuin aikamatka menneisyyteen. Alueella on kaksi suurta järveä (Stora ja Lilla Delsjön), joiden ympäriltä löytyy kivikkoisia patikointipolkuja, upeita jyrkänteitä ja tiheitä metsiä. Koko alue on yksinkertaisesti henkeäsalpaavan upea. Lisäksi se tarjoaa paljon kaikkea hauskaa: alueen suositulla rannalla käy kova kuhina lämpimällä säällä, ja rustiikkisessa kahvilassa pääsee ihastelemaan ystävällisiä vuohia ja nauttimaan herkullisia kanelikierteitä. Alueella voi myös vuokrata kanootin ja lähteä sillä järvelle melomaan tai vain tutustua paikkoihin kävellen: saarille pääsee helposti kannaksen kautta vaikka nauttimaan herkullisesta piknikistä omassa rauhassa.  

Mies pyöräilemässä metsässä.
Kanavia pitkin veneellä

Haluatko tutustua Göteborgin ympäristöstä löytyviin historiallisiin kanaviin? Lämpimällä säällä voi vuokrata sähköveneen Let’s Boat -yhtiöltä tai hyödyntää kanavien varsilta löytyvien useiden kajakki- tai polkuvenevuokraamoiden tarjontaa. Vai haluatko mieluummin nauttia vesillä olosta huonoja vitsejä kuunnellen? Kuuluisa Paddan-retki yhdistää göteborgilaiset vitsit kattavaan kurkistukseen tämän merenrantakaupungin historiaan ja nähtävyyksiin.

Ihmisiä melomassa kajakeilla vallihaudassa lähellä Drottningtorgetia Göteborgin keskustassa.
Tekijänoikeus: Beatrice Törnros / Göteborg & Co
Kävelylle Göteborgs Botaniska Trädgårdiin

Göteborgs Botaniska Trädgård (Göteborgin kasvitieteellinen puutarha) on yksi Euroopan suurimmista ja vehreimmistä puutarhoista. Se tarjoaa rauhallisen pakopaikan aivan kaupungin keskustassa. Kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy värikäs kukkameri, kivipuutarhoja ja japanilainen puutarha, ja siellä kierrellessä pääsee täydellisesti sukeltamaan luonnon keskelle. Puutarhassa kannattaa ensin kiivetä Håbergetin huipulle ihailemaan kaupunkiin avautuvaa upeaa näkymää ja lopuksi tutustua vielä Änggårdsbergeniin, aivan puutarhan vierestä löytyvään luonnonpuistoon ja arboretumiin, joka sopii täydellisesti patikkaretkille. 

Violetteja kukkia kasvitieteellisessä puutarhassa Göteborgissa.
Rentoutumaan rannoille

Göteborgin rannat ovat kesäaikaan – ja uskalikoille myös talviaikaan – ehdoton ajanviettopaikka, kun toiveissa on uiskennella, ottaa aurinkoa, pyydystää rapuja tai vain nauttia oleskelusta luonnon keskellä. Ruotsin länsirannikolta löytyy lukuisia upeita hiekkarantoja ja kalliojyrkänteitä, mutta Göteborgissa täydellinen ranta on vain lyhyen raitiovaunu-, pyörä- tai bussimatkan päässä. Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi Fiskebäcksbadet, Billdalsbadet, Näset ja Saltholmen, mutta jos on mahdollista lähteä hieman kauemmaksikin, kannattaa löytää täydellisesti omia mieltymyksiä vastaava oma rauhallinen paratiisi. 

Takaapäin otettu kuva naisesta ja hänen pojastaan kävelemässä meren edustalla aurinkoisena päivänä.
Patikoimaan Göteborgin suurimpaan puistoon

Göteborgin suurin puisto Hisingsparken jää usein Slottsskogenin varjoon. Tämä keskeisellä Hisingenin saarella sijaitseva samanniminen puisto on kuitenkin ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde patikoijille, pyöräilijöille ja eläinten ystäville. Puiston suoalueilla ja tiheissä metsissä on hyvässä kunnossa pidettyjen reittien ansiosta ilo kierrellä, ja maiseman vuoksi puistossa tuntuu siltä, kuin olisi lähdetty kauemmaskin erämaahan, vaikka todellisuudessa ollaan aivan kaupungin tuntumassa. Rustiikkinen Kättilsröds 4H Gård on lisäksi täydellinen käyntikohde, kun toiveissa on päästä näkemään hevosia, vuohia, kaneja, possuja ja muita eläimiä.

Kuva Lake Johnsonista, suositusta kaupunkipuistosta North Carolinan Raleigh’ssa.
Tien päälle!

Göteborg ei ole ainoastaan upea kaupunki täynnä monenlaisia ulkoilmaseikkailuja, vaan se on myös portti Ruotsin länsirannikon kuvankauniisiin maisemiin tutustumiseen. Kannattaa siis saapua autolla ja lähteä tutustumaan rannikolta löytyviin kauniisiin kaupunkeihin ja upeisiin rantoihin tai suunnata sisämaahan kokemaan vehreät metsät ja 100 000 järveä, jotka tekevät Ruotsista jokaisen luonnonystävän unelmakohteen. Maaseudun läpi voi jopa ajella pidemmälle aina Norjaan asti – rajalle on nimittäin vain lyhyt kolmen tunnin ajomatka. Millaisia ulkoilmaelämyksiä etsitkään, Göteborg on alkupiste ikimuistoisille seikkailuille.

Takaapäin otettu kuva kävelemässä olevasta pienestä tytöstä ja tämän perheestä, jotka ovat lähdössä pyöräretkelle maaseudulle.

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.