Landscape view of Quiraing mountains on Isle of Skye, Scottish highlands, United Kingdom

Tärkeimmät automatkakohteet Skotlannin villissä länsiosassa

Skotlannin länsirannikolta löytyy kaikki, mikä on taianomaista Skotlannissa – Ylämaa, saaret, linnat, tislaamot, elokuvien kuvauspaikat ja paljon muuta. Legendaariset tiet halkovat karua erämaata ja voit aloittaa seikkailusi matkustamalla Stena Linen laivalla Cairnryaniin. Matkusta Ayrshiren läpi ja mene Argyllin rannikkoreitille ennen kuin ajat North Coast 500 -reittiä aina Durnessiin asti. Kun pääset Skotlannin huipulle, voit päättää käännytkö takaisin vain jatkatko matkaa!

Culzeanin linna, Ayrshire

1700-luvulta peräisin oleva Culzeanin linna rakennettiin Kennedyn perheelle, joka on yksi Skotlannin vanhimmista klaaneista ja jonka esivanhemmat voidaan jäljittää aina Skotlannin kuninkaaseen Robert the Bruceen asti. Linna sijaitsee kallionjyrkänteellä ja on ylellisten puutarhojen ympäröimä. Linnan sisällä on ylenpalttinen ovaalinmuotoinen portaikko, jollaista et taatusti ole nähnyt aikaisemmin. Jos lapsillasi on liikaa energiaa museoiden jälkeen, suuntaa tämän jälkeen tiluksilla sijaitseviin Adventure Cove- ja Wild Woodland -leikkipuistoihin.

Culzean Castle in Scotland perched on a mountainside near the water
Loch Lomond ja Trossachsin kansallispuisto

Britannian suurin sisämaan vesistö, Loch Lomond, on täydellinen paikka kävelyretkelle tai kuvankauniiden kylien kuten Lussin tutkimiseen. Parhaat näköalat löytyvät An Ceann Mòrista Inveruglasista. Voit kokea järven lähietäisyydeltä menemällä vesibussilla laiturilta toiselle – ja voit jopa ottaa polkupyörän mukaasi. Täällä on myös paljon kiivettävää – ehkäpä kapuat ensimmäiselle munrollesi? 

Reflections of Loch Lomond, Scotland
Loch Fyne, Inverary ja Kilmartin

Skotlannin pisin merenvuono Loch Fyne ulottuu 64 kilometriä sisämaahan Buten lahdesta. Suuntaa Inveraryyn kokeaksesi vuonon taikaa sekä vieraillaksesi Inveraryn vankilassa ja linnassa. Lähistöltä löytyy myös Kilmartin Glen, jossa voit tutustua muinaisiin pronssiajan jäännöksiin. Lisää historian havinaa voi tuntea Dunaddin linnakkeessa, jonka uskottiin olevan Skotlannin piktikuninkaiden kotipaikka ja Dalriadan muinaisen kuningaskunnan pääkaupunki. 

The ancient site of Temple Wood at Kilmartin Glen, Argyll, Scotland. In use since the Neolithic, or Stone Age from about 5,000 years ago.  The ring of standing stones around a cobbled area an inner marker stones surrounds a central cist or stone lined burial chamber.
Oban ja Ulko-Hebridit

Obanin kalastajakaupunki ja lauttakeskus on portti saaristoon niille, jotka matkustavat Hebridien saarille Mull, Coll, Barra ja Islay. Oban on suosittu lomakohde kesäaikaan ja tarjoaa erinomaisia mereneläviä. Katsele ympäröivän rannikon näkymiä McCaigin tornista, vieraile Dunollien linnassa – McDougallin klaanin kotipaikassa – tai hyppää lautalla saariyhteisöstä toiseen, esimerkiksi Juraan tai Ionaan.  

Scenic View over Oban in Scotland
Glencoe, Fortwilliam ja Ben Nevis

Fortwilliamia markkinoidaan Skotlannin ulkoilmapääkaupunkina, ja se onkin täydellinen paikka korkeuksiin halajaville. Korkeimpana häämöttävän Ben Nevisin lisäksi monet ”munrot” eli yli 914 metriä korkeat vuoret houkuttelevat vaeltajia. Nevis Range Mountain Experience tarjoaa kausiluonteista laskettelua ja maastopyöräilyä. Jos tämä kuulostaa liian energiseltä, voit aina mennä 15 minuutin gondolivaunumatkalle Aonach Mòrin huipulle.  
 

Vaikka Glencoen vuoret ja laaksot eivät olekaan yhtä korkeita, joidenkin mielestä ne ovat kauniimpia – etenkin itse kylä. Mihin päätätkin perustaa tukikohtasi, löydät taatusti paljon tapoja pysyä aktiivisena. Laajempi alue on myös suosittu filmauskohde, ja lähistöllä filmattiin James Bond -elokuva Skyfall. Jos joku automatkalaisistasi on Harry Potter -fani, älä poistu alueelta käymättä Glenfinnanin rautatiesillalla – tätä kautta Tylypahkan pikajuna matkusti luonnonkauniin matkansa laiturilta 9 ¾ Tylypahkaan! 

Ben Nevis from Corpach, Lochaber, Scotland
Wester Ross ja Skyen saari

Fortwilliamista on alle 160 kilometriä upealle Skyen saarelle sillan yli Kyle of Lochalshista. Jos olet halunnut nähdä Old Man of Storr -kivimuodostelman tai käydä Taliskerin tislaamossa, nyt sinulla on siihen tilaisuus. Mannermaalla kannattaa pysähtyä Eilean Donanin linnassa ennen kuin kulkee North Coast 500 -reitin ehkäpä kuuluisinta osaa – Bealach na Bàn mutkittelevaa tietä Applecrossiin asti. Se on unohtumaton ajomatka, josta on selkeät näkymät Skyen saarelle, Rumin saarille ja Ulko-Hebrideille – kunhan ei ole pilvistä! Mutta varoituksen sana – tämä tie ei sovi asuntoautoille, matkailuvaunuille tai kokemattomille kuljettajille.

Mountain panorama with sun in Scotland, Isle of Skye - Old man of storr
Beinn Eighe ja Gairloch

Suurenmoiset Torridon Hills -kukkulat törröttävät jylhinä Skotlannin taivasta kohden. Tutki niitä Beinn Eighen kansallispuistosta käsin Wester Rossin sydämessä. Se on muinaisten mäntymetsien, uhkaavien vuorenharjanteiden ja maakotkien koti, ja sen lempeämmät kävelypolut vievät sinut metsien läpi Kinlochewen kylään.  
 
Kauempana pohjoisessa Gairlochissa on kauniita rantoja, kuten osuvasti nimetty Big Sand, näkymiä Minchin kanavan yli Hebrideille sekä museo, joka sijaitsee turvallisesti laskeumasuojassa. Se on myös Hebridean Whale Trail -polun aloituspiste – kyseessä on aloite, joka rohkaisee helppopääsyiseen, vähävaikutteiseen valaiden katseluun maalta käsin.  

View to Beinn Eighe, Highlands, Scotland
Durness ja Sutherland

Suuri osa North Coast 500 -reitistä sijoittuu Sutherlandiin, joka on täynnä mutkikkaita teitä, rosoisia maisemia ja kirkasvetisiä turkoosinvärisiä tyhjiä rantoja. Durness on upea kohde, jossa riittää monia rannikkopolkuja, ja lähistöllä sijaitsee myös valtava Smoo Cave -luola. Matkalla pohjoiseen kannattaa käydä katsomassa Britannian korkein vesiputous – Eas a’ Chual Aluinn. Vierailu vaatii rankan patikkamatkan ylämäkeen, mutta Assyntin näköalat ovat sen arvoiset.

Durness Beach, Lairg, Highlands, Scotland
Inverness ja Cairngormsin kansallispuisto

Voit valita, mitä reittiä menet Durnessista takaisin Cairnryaniin. Voit joko palata takaisin samaa reittiä tai ajaa nopeampaa reittiä Invernessin, Caringormsin kansallispuiston, Stirlingin ja Glasgow’n kautta. Se on reilun pituinen matka – tarkalleen 443 kilometriä – mutta matkan varrelta löytyy esimerkiksi Loch Ness, Aviemore sekä Balmoralin ja Stirlingin linnat. Reitti on taatusti ajamisen arvoinen! Jos haluat pidentää lomaasi, voit myös ajaa North Coast 500 -reitin Durnessista Caithnessin ja John O’Groatsin kautta Invernessiin ennen kuin suuntaat kotiin päin.

Ruins of Urquhart Castle by Loch Ness

Nopeat faktat

Distance from Cairnryan to Culzean Castle

Image
Title
Etäisyys Cairnryanista Culzeanin linnaan
Description

Cairnryanista Culzeanin linnaan on 53 km

Distance from Cairnryan to Fortwilliam

Image
Title
Etäisyys Cairnryanista Fortwilliamiin
Description

Cairnryanista Fortwilliamiin on 294 km

Distance from Cairnryan to Durness

Image
Title
Etäisyys Cairnryanista Durnessiin
Description

950 km, kun käydään tässä oppaassa mainituissa kohteissa.

Best season to go

Image
Title
Paras vuodenaika vierailuun
Description

Kesä tuo turistit ja sääsket, mutta talvi tuo rankan sään ja monet nähtävyydet ovat kiinni marraskuusta maaliskuuhun. Jos rakastat vuoristoliikuntaa ja valmistaudut hyvin, Skotlannissa on paljon tekemistä läpi vuoden.

Know before you go

Image
Title
Tärkeää tietoa ennen matkaa
Description

Jotkut tämän reitin osat vievät sinut North Coast 500 -tielle. On tärkeää suunnitella etukäteen ja valmistautua haastaviin ajo-olosuhteisiin ja rankkaan säähän kaikkina vuodenaikoina. Varaathan majoituksesi hyvissä ajoin etukäteen!

Tähän oppaaseen valitut kohteet

Asiakaspalvelu

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua varauksesi kanssa? Katso usein kysytyistä kysymyksistä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.